trevligt bröllop, men lite väl mycket åka tåg..   

Vi var vackrare på lördagen än på tåget hem...

 


pepparkaksmüsli

Det har luktat jul i lägenheten sedan igår. Här kommer hemligheten.. Urgod müsli.

6dl havregryn
1dl sesamfrön
1dl solroskärnor
1dl linfrön
1/2dl råsocker
1/2tsk salt
1msk malda nejlikor
1msk kanel
1msk kardemumma eller ingefära.

1,5dl vatten.
1dl russin.

Rör ihop allt torrt förutom russin. Häll på vattnet och gegga runt. Rosta i långpanna i ugnen i 25min i 175grader. Låt svalna, häll över russinen och förvara torrt och svalt.

Om du inte har alla olika frön hemma är det bara att utesluta eller lägga till något annat gott från skafferiet. ÄT OCH NJUT!!!

redo för bröllop på lördag

redo för bröllop
Färdigsytt... Blev även en slips i samma tyg till Marias kostym. Vi satsar på att matcha bättre än vi gjorde på förra
bröllopet vi var på.


sömnadsflow

image151

Mina senaste sömnadsprojekt. Fler alster finns att se på
sysidan!


image154


Hur kan man då kalla lättprodukter för hälsosamma?

Här kommer fortsättning om den hemlige kocken...

I matlagningsgrädden finns det ett stabiliseringsmedel som kallas E407, karragenan. Ämnet, som i djurförsök visats cancerframkallande, framställs av en viss sorts rödalg.

Skulle häromdagen köpa creme fraiche. Maria har alltid tyckt att vi ska köpa den fetaste varianten, men jag har tyckt att vi lika gärna kan ta den med 15% fett. Nu har Maria vunnit. Lätt creme fraiche är bara tillsatser. Äkta varan 34% är grädde och syrningskultur. Lättvarianten innehåller följande: högpastöriserad grädde, modifierad stärkelse, stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl* och pektin*) och syrningskultur.
Detta gäller alla lättprodukter, eftersom när man tar bort fettet blir den inte lika stabil och måste ersättas med något annat. 
Hur kan man då kalla lättprodukter för hälsosamma?

Välj produkterna utifrån längden på ingridenslistan och stirra er inte blinda på %. Ta såklart den produkt med kortast lista! 

*Fruktkärnmjöl kan användas i hårborttagningsprodukter
*Pektin änvänds mot diarré

Varför har man potatisstärkels i vaniljen?

Jag har börjat läsa en bok och blev från första sidan helt fast. Jag inser att jag måste börja lägga om hela min kost samt att det kommer ta mycket längre tid att handla framöver.

Börjar med vaniljen. image149
Vaniljen kommer ju från en exotisk orkidé. Men bara 2% av den vaniljsmak som används på jorden kommer från den växten. Resten är fejk. 12000 ton fejkad vanilj produceras årligen. Den framställs av ruttna träd, ja du läste rätt. Forskare har även kommit på att den går att utvinnas ur kobajs(!) Detta beräknas finnas ute på marknaden år 2010!! När jag läst detta och kom hem, öppnade jag skafferidörren och tog ut vårt vaniljsocker. Mamma har sagt att man inte ska köpa det som heter vanilinsocker utan den "äkta varan" vaniljsocker.
Under rubriken varufakta läser jag: "Vaniljsocker med äkta vanilj. De små svarta prickarna kommer från vaniljväxtens fröbalja."

"Ingridienser: Florsocker, vaniljarom, potatisstärkelse och vanilj." 

Då vaniljaromen är ett ruttet träd och samtidigt 400gånger starkare i smaken än äkta vanilj förstår jag rätt snabbt att detta inte smakar äkta. De svarta prickarna ska vara som något alibi och äkthetstecken. Och vad gör potatisstärkelsen i vaniljsockret?

I boken skriver Mats-Eric även att vi har blivit så smakrubbade att vi tror att vaniljen från det ruttna trädet är vanilj, och skulle tycka att äkta vanilj inte smakade vanilj. Helt sjukt.

Mycket inspirerande bok, fortsättning följer...

image148

 
spenderat för många pengar

4 timmar på syfestivalen i Sollentuna resulterade i mycket syglädje, tråd och spolar, en mönstertidning och 5,5m tyg... imorgon ska min over lock att gå för fullt...blandade känslor i höstmörkret... men på lördag är det symässa!

7 veckor kvar till jul. 7 veckor kvar till jag slutar jobba och jag har så smått börjat komma ut för föräldrar och kollegor att jag sagt upp mig. Det som är bra är att de blir sura på mig. Eller inte sura, men de vill inte, och det känns ju bra. Klappar mig lite extra på axeln. Jag kommer ju såklart sakna mina söta ungar, de är så himla bäst. Men beslutet är tagit och jag vet att jag gör rätt, men ändå känns det tråkigt, att det inte funkade längre. Världens bästa kollegor, Världens bästa barn (även när de gråter och skriker, smiter när vi ska klä på oss och gå ut, och när man byter bruna blöjor)

Igår hade vi halloweenkalas på avdelningen. Barnen var utklädda och en häxa kom, (hon var lite läskig, men mest snäll som ett barn sa till sin mamma när hon blev hämtad) och allt blev så bra och mys.

Imorn ska vi ha vårt första personalkalas, ska bli kul att träffas utanför jobbets väggar.

/puss!